Beleidsplan: Stichting Focus op Kids
Achtergrond:
Kinderen groeien op in een in toenemende mate individualistische samenleving waarin met name aandacht is voor financiële doelstellingen en externe validatie. Dit geeft een constante en exponentieel toenemende druk op het individu, toenemende complexiteit in gezonde keuzes maken voor zichzelf en het vinden van de eigen identiteit, terwijl de opvoeding, ondersteuning en interne waardering van moraliteit steeds verder afneemt ten gunste van korte-termijn winsten in de breedste zins des woords.
Veel is nog niet bekend over de combinatie van bijvoorbeeld MCS, ESP en de stress die kinderen ervaren door de extreme externe validatie druk. Hiervoor wil de stichting onderzoek doen dat hierover meer in kaart brengt om praktische oplossingen mogelijk te maken.
Doelstelling:
Kinderen meer zelfbesef laten ontwikkelen naast het sterker in de schoenen staan en te leren/blijven vertrouwen op eigen kracht, intuïtie en innerlijke wijsheid. Dat doen we door te ondersteunen op meerdere lagen voor het zekerheidsgevoel, de zelfbeleving, kennis en kunde bij kinderen kan er een versterkend effect worden bereikt in de zelfwaardering en zelfactualisatie. Dit leidt tot het maken van meer overwogen keuzes doordat er meer zelfbesef en meer kennis aanwezig is van de aanwezige mogelijkheden. Dat maakt het mogelijk om sterker in eigen schoenen te staan en minder te laten leiden door externe validatie en/of druk.
Voorlichting over en ondersteuning voor de fysieke integriteit, mentale integriteit, weerbaarheid, kennis en kunde van een gezonde levensstijl in alle aspecten, primair bij kinderen en secundair bij hun ouders/opvoeders.
Onderzoek gericht op het vinden van correlaties en praktische oplossingen/methoden/etc die zo direct mogelijk kunnen bijdragen aan oplossingen die de kwaliteit van leven verhogen in situaties zoals bijvoorbeeld MCS, ESP, HSP en allergieën.
Regionale beperking:
Primair in Nederland, maar naar keuze van het bestuur eventueel in andere landen.
Aard van de activiteiten en projecten:
De activiteiten worden onderscheiden naar voorlichting, ondersteuning en beleving.
De activiteiten zijn allemaal gericht op de diverse niveaus van beleving, waarbij zowel de mentale als fysieke aspecten worden meegenomen en zoveel mogelijk elkaar versterkend worden geïntegreerd in de diverse activiteiten en projecten.
Door de combinatie te maken van holistische ondersteuning (wat hebben ze nodig, ieder kind is naast een generatie ook een individu) met tactiele en sensorische ervaringen en kennis rondom de onderwerpen wordt een breed palet aan voorlichting en steun aangeboden.
Onderzoeksprojecten worden per stuk beoordeeld op het onderzoeksplan en de verwachte uitkomsten. Projecten ter verdere uitbouw van de mogelijkheden van de stichting worden per stuk beoordeeld op de verwachte bijdrage ervan aan de doelstellingen en de kosten/opbrengsten.
Ondersteuning:
De ondersteuning is individueel gericht, gebruikmakend van meer gemeenschappelijke elementen die bijvoorbeeld gelden voor een hele generatie of doelgroep.
De ondersteuning begint met een assessment door een holistische therapeut met een brede achtergrond. Het aanbod is gericht op directe 1-op-1 ondersteuning voor het kind, waarbij voorlichting een rol kan spelen voor de ouders, afhankelijk van het assessment van het kind.
Juist omdat de ondersteuning individueel is gericht, wordt per kind bekeken welke tools en hulpmiddelen nodig zijn. Zo kan het zijn dat bij het ene kind de ouders een mondelinge toelichting krijgen, en dat bij een ander kind workshops nodig zijn met de ouders om ervoor te zorgen dat hun kind adequate ondersteuning kan krijgen thuis op bijvoorbeeld het vlak van voeding.
De directe steun voor het kind kan onder andere bestaan uit:
- Coaching
- Gesprekken
- Voorlichting
- Braintraining voor dyslexie
- Braintraining voor dyscalculie
- Leren omgaan met hoog sensitiviteit/ ESP
- Leren omgaan met allergieën en MCS
De indirecte steun voor het kind kan onder andere bestaan uit:
- Voorlichting van de ouders
- Workshops voor de ouders
- Voorlichting over leren omgaan met hoog sensitiviteit/ ESP
- Voorlichting/Begeleiding over hoe om te gaan met bijvoorbeeld ADD zonder medicatie
- Voorlichting/Begeleiding over hoe om te gaan met allergieën en MCS
Voorlichting:
De voorlichting die wordt gedaan wordt gekenmerkt doordat het allemaal direct of indirect te maken heeft met het verhogen van het welzijn en kwaliteit van leven zoals in de doelstellingen verwoord.
De voorlichting aan kinderen kan onder andere bestaan uit:
- Cartoons over gezonder eten
- Informatie over een eigen mening vormen
- Hoe pas ik in deze wereld (kinderdepressie)
De voorlichting aan ouders kan onder andere bestaan uit:
- Wat zijn de veranderingen in ons voedsel in de laatste 10 jaar
- Wat zit er nu echt in ons eten
- Wat is een hoog sensitief kind en hoe ervaart dat kind de wereld
- Hoe weet je of je kind depressief is en wat doe je daar dan mee
Beleving:
Kinderen ervaren hun omgeving veel meer sensorisch en tactiel, en krijgen veel meer gedetailleerde input uit hun omgeving dan volwassenen. Daarnaast liggen hun gewenningswaarden een stuk lager dan bij volwassenen, omdat al hun fysieke en mentale systemen nog niet volledig ontwikkeld zijn.
Door kinderen weer te leren dat ze de wereld kunnen ontdekken door te voelen, ruiken en proeven in plaats van achter een tablet of telefoon te zitten, landen ze veel meer in hun lichaam waardoor ze bijvoorbeeld naar verwachting ook minder concentratieproblemen zullen gaan ondervinden.
Beleven kan onder andere worden aangeboden door ervaringen met voedsel, omdat dat heel dicht bij de basis van de mens staat en een belangrijke stap is in de ontwikkeling van kinderen. Dit is niet de enige manier, maar wel een leuke:
- Proeven van onbekende groentes, planten en bomen
- Leren koken met zelf geoogst groente/fruit
- Leren dat insecten ook eten kunnen zijn
De meest effectieve manier hiervoor is om een voedselpark aan te leggen met allerlei sensorisch (gevoel, reuk, smaak) onbekende planten, bomen en struiken. Daarnaast kunnen voor de volledige beleving bijen en diverse kweekmethoden worden gebruikt voor planten, insecten en vissen.
Naast voedsel zijn er natuurlijk andere manieren om kinderen te helpen om meer in zichzelf te landen en vanuit ervaring te ontdekken wie ze zijn en wat ze vinden door bijvoorbeeld zichzelf te leren ‘aarden’, als een soort mini-meditatie.
Doelen:
- Binnen 3 jaar met 300 kinderen coaching
- Binnen 3 jaar 30 workshops
- Binnen 5 jaar een locatie met gelegenheid voor voedselpark
Middelen:
- Donaties (eerste donaties zijn al toegezegd)
- Subsidies
- Verkoop van Stichting artikelen
- Inkomsten van de voorlichtingskwekerijen met verschillende kweekmethoden (aquaponics, hydroponics, bakken, indoor groeien met LED lampen): insecten, historische/sensorisch interessante groentes, vissen
De donaties worden verkregen door samenwerking met andere stichtingen, samen met de overige bronnen zorgt dit naar schatting voor inkomsten van € 25.000 per jaar voor de stichting. Aangezien het verkrijgen van subsidies onzeker is, wordt verkoop van artikelen van de stichting en inkomsten van de voorlichtingskwekerijen gebruikt als inkomstenbron van de stichting.
Volgtijdelijkheid:
Aangezien niet alles ineens kan worden gerealiseerd, wordt een fasering ingebracht in de activiteiten van de stichting. De fasering kan dan eventueel worden versneld wanneer meer fondsen binnenkomen dan vooraf verwacht.
Fase 1:
Op basis van de donaties beginnen met coachen en ondersteunen van kinderen vanuit een holistische benadering. Daarnaast wordt begonnen met inventariseren wat de beste volgorde is voor het realiseren en organiseren van de activiteiten op basis van de gepeilde behoefte bij de kinderen.
Er wordt tijd besteed aan vergaring van informatie over mogelijke subsidies vanuit diverse geledingen van de overheid (centraal, provincie, gemeente)
Peilen van enthousiasme bij doelgroepen voor stichting gerelateerde artikelen zoals t-shirts e.d.
Qua inkomen wordt er in deze fase geteerd op de verkregen donaties voor inzet van een professionele holistische therapeut met brede achtergrond en inzet van vrije tijd.
Fase 2:
Indienen van aanvragen voor subsidies.
Opvolging van de volgorde voor realisatie en organisatie van activiteiten op basis van gepeilde behoefte.
Start van verkoop van stichting artikelen.
Start van vinden van een locatie/pand voor de volgende fases.
Fase 3:
Opbouw van voorlichtingskweekomgevingen inclusief voedselpark met sensorisch interessante soorten bomen, struiken en planten.